Als je slim gebruik maakt van een creditcard is het mogelijk om kosteloos te lenen, extra bescherming te krijgen op je aankopen en zelfs cashback of andere beloningen te krijgen voor uitgaven met je kaart.

Maar als je niet gedisciplineerd te werk gaat, kun je uiteindelijk een hoop rente betalen en schulden opbouwen die moeilijk af te betalen zijn.

De voordelen

Snelheid

Als je iets duurs moet kopen en je kunt het je niet veroorloven om het allemaal in één keer te betalen, dan is een creditcard ideaal, zolang je het maar verstandig gebruikt.

Met een kredietkaart van 0% kan je het artikel volledig betalen en vervolgens de kosten spreiden over een aantal maanden, door een reeks betalingen te doen om het saldo af te lossen.

Zolang je dit bedrag voor het einde van de rentevrije periode betaalt, krijg je niets in rekening gebracht voor het gebruik van de kaart op deze manier. Maar als je deze deadline niet haalt, betaal je elke maand een boete in de vorm van rente die aan het saldo wordt toegevoegd.

Bescherming

Je krijgt meer bescherming als je met een creditcard betaalt dan als je met een betaalkaart, contant geld of cheque betaalt onder iets wat bekend staat als artikel 75 van de wet op het consumentenkrediet.

Als je iets koopt dat tussen de £100 en £30.000 kost, krijg je je geld terug als het allemaal fout gaat. Met andere woorden, als het bedrijf failliet gaat, of jouw aankoop is gebrekkig of komt niet aan, dan verlies je niet omdat je het geld terug kunt claimen bij je creditcardaanbieder.

Je hebt ook bescherming als je kaart frauduleus wordt gebruikt, omdat je kaartaanbieder het geld moet terugbetalen. Dit werkt echter niet als je kaartaanbieder vindt dat je nalatig bent geweest, dus zorg ervoor dat je je pincode nergens opschrijft.

Je krijgt meer bescherming als je met een creditcard betaalt dan als je met een betaalkaart, contant geld of cheque betaalt onder iets wat bekend staat als artikel 75 van de wet op het consumentenkrediet.

Kosteloos lenen

Sommige creditcards bieden 0%-periodes, wat betekent dat je effectief kunt profiteren van een renteloze lening. Je moet wel de minimale maandelijkse betalingen doen, en je saldo aflossen voordat de 0% aanbieding afloopt, omdat je anders rente moet betalen.

Het gemiddelde rentetarief is 18% – behoorlijk hoog, daarom moet je je schuld afbetalen voordat de rente in werking treedt.

Niet iedereen heeft een verlengde rentevrije periode nodig, maar zelfs als je elke maand je creditcardrekening volledig betaalt, dan leen je alsnog ‘kosteloos’. Creditcard afschriften geven aan dat je ‘tot 59 dagen rentevrij; krijgt – wat dit daadwerkelijk betekent is dat zolang je je factuur in zijn geheel betaalt op de vervaldag, er geen rente in rekening wordt gebracht. Dit kan een grote hulp zijn bij het beheren van je kasstroom.

Verdienen terwijl je geld uitgeeft

Sommige kaarten bieden zelfs stimulansen om geld uit te geven, zoals cashback, loyaliteitspunten of airmiles, wat betekent dat je daadwerkelijk geld kunt verdienen met je creditcard. Deze zijn alleen de moeite waard als je je rekening volledig betaalt – anders wordt er meer rente in rekening gebracht dan de waarde van de beloningen.

Verwissel jouw balans

Als je geld verschuldigd bent op creditcards of winkelkaarten, kan het nemen van een nieuwe kaart een goede optie zijn. Je betaalt waarschijnlijk een rente van minstens 18%, maar je kunt dat tot nul reduceren door je schuld over te zetten op een 0% saldo overschrijvingskaart.

Er zullen overschrijfkosten in rekening worden gebracht van ongeveer 3%, maar het is meestal de moeite waard, omdat het nog steeds lager is dan de rente die in rekening wordt gebracht als je je vasthoudt aan je bestaande kaart.

Zorg ervoor dat je je schuld voor het einde van de 0%-periode aflost, aangezien je dan rente moet betalen over elke schuld die je nog hebt. Je kunt ons hulpprogramma gebruiken om na te gaan hoe waarschijnlijk het is dat je voor elke kaart wordt geaccepteerd.

De nadelen

Pas op voor de schuldenval

Het is belangrijk om te onthouden dat een creditcard een vorm van lenen is. Je koopt nu en betaalt later – en er zijn risico’s.

Als je niet elke maand je saldo volledig aflost, begin je rente op te bouwen. Jouw schuld kan dus snel uit de hand lopen, zeker als je alleen het minimale maandelijkse bedrag betaalt.

Je moet daarom altijd proberen om meer te betalen dan het maandelijkse minimum en je moet je creditcard alleen zien als een kortlopende leenfaciliteit.

Verborgen kosten

De rente is niet de enige kosten van een creditcard. Er worden kosten in rekening gebracht als je je maandelijkse betaling te laat betaalt, of als je het helemaal mist. Je betaalt ook een boete als je je kredietlimiet overschrijdt. Zorg er dus voor dat je je uitgaven bijhoudt en altijd op tijd betaalt.

En val niet in de verleiding om geld op te nemen met jouw creditcard. De meeste kaartfirma’s rekenen een vergoeding voor het opnemen van contant geld bij een geldautomaat, meestal ongeveer 2%.

Kies de juiste kaart

Zorg ervoor dat je de juiste kaart kiest, anders kan je uiteindelijk meer betalen dan nodig is. Als er een dure tijd op komst is, misschien ga je verhuizen of je plant een bruiloft, dan moet je op zoek gaan naar een 0% aankoopkaart.