Wanneer je wilt gaan werken als commercieel medewerker binnendienst ben je iedere dag bezig voor meer verkoopcijfers en de klanttevredenheid van het bedrijf waar je voor werkt. Dit kan natuurlijk een hele uitdaging zijn. Weet je eigenlijk wel wat deze functie inhoudt?

Commercieel medewerker binnendienst, wat houdt dat in?

Als commercieel medewerker binnendienst verkoop je producten of diensten op de verkoop- of sales afdeling van het bedrijf waar je werkt. Je belt klanten persoonlijk op en doet voorbereidend werk voor de buitendienst. Dit zijn de verkopers die de straat op gaan.

Een ander belangrijk onderdeel van je functie is dat je klantrelaties opbouwt. Daardoor zorg je ervoor dat klanten weer terugkomen.

Als commercieel medewerker binnendienst heb je te maken met een aantal taken maar ook verantwoordelijkheden. De taken die je dan hebt zijn:

Verkoop: je moet het verkoopproces of een deel ervan in goede banen leiden. Daardoor ben je veel in gesprek met klanten, je regelt veel administratieve zaken en je weet alles over de producten of diensten van de organisatie waar je voor werkt.

Administratie: je zorgt voor offertes en facturen, je zorgt ervoor dat de juiste documenten tot beschikking zijn en handelt bestellingen af die er gemaakt zijn. Hierdoor wordt de commerciële afdeling vooruit geholpen en worden klanten tevreden gehouden.

Team: Je werkt mee aan marketing- en verkoopacties maar ondersteunt de collega’s die op de buitendienst werken ook.

Je brengt dus veel tijd door op kantoor om klanten te bellen en de commerciële afdeling op weg te helpen. Je bent dan fulltime aan het werk en hebt meestal werktijden van negen tot vijf. Omdat je bij een bedrijf werkt heb je een vaste locatie.

Doorgroeimogelijkheden als commercieel medewerker binnendienst vacature

Als commercieel medewerker kan je doorgroeien naar verschillende functies. Dit zijn meestal salesgerichte banen. Je kunt dan doorgroeien naar vertegenwoordiger of accountmanager. Wanneer je het doorgroeien wil bereiken moet je nog wel wat sales trainingen en cursussen volgen en afronden.

Eigenschappen van een commercieel medewerker binnendienst

Wanneer je aan de slag wilt gaan als commercieel medewerker binnendienst vacature heb je best nog wat eigenschappen nodig. Enkele eigenschappen zijn:

●       Mensenkennis: je moet het leuk vinden om veel met mensen bezig te zijn

●       Talenkennis: Nederlands is de taal die je moet beheersen en ook een tweede taal is soms nodig

●       Communicatief: Er moet veel gecommuniceerd worden met klanten, accountmanagers en interne collega’s

●       Stressbestendig: je krijgt veel op je bord dus moet wel alle ballen hoog kunnen houden

●       Prioriteiten: je moet snel kunnen schakelen zodat wat belangrijk is het eerst gedaan wordt

●       Nauwkeurigheid: je moet alles heel goed bewerken en afwerken

●       Zelfredzaamheid: je moet zelfstandig kunnen werken, initiatief kunnen nemen en goed samenwerken

Hoe kan je commercieel medewerker binnendienst worden

Wanneer je wilt gaan starten als commercieel medewerker binnendienst is het verstandig om een opleiding op mbo-niveau te volgen in de commerciële richting. Er zijn bedrijven die op zoek gaan naar mensen met een werk- en denkniveau hebben op Hbo-niveau en dat de Nederlandse en Engelse taal gesproken en geschreven wordt.