Dus je bent geïnteresseerd in het beleggen in vastgoed? Volkomen logisch. Vastgoed is een van de beste investeringen die je kunt doen (als je het goed doet). Toch is het beleggen in vastgoed niet altijd even makkelijk. Hier een aantal tips om je alvast een beetje op weg te helpen. Als je na deze tips niet meer kunt wachten om te beginnen, kijk dan ook even naar deze cursus vastgoed voor de fijne kneepjes in het vastgoed beleggen.

Wees kritisch over de locatie

De meeste mensen denken bij het investeren in vastgoed vooral over het pand zelf na. Echter is de locatie het belangrijkste onderdeel waar je op moet letten als het gaat om investeren in vastgoed. Je kan het mooiste huis aanbieden, maar als dat huis op een slechte locatie staat zal niemand er willen wonen. Het liefst kies je een locatie waarbij veel voorzieningen in de buurt liggen. Denk aan onder andere winkels, scholen, openbaar vervoer. Naar deze locaties zijn veel meer mensen op zoek dan naar een afgelegen locatie. Denk daarnaast ook aan het toekomstperspectief van de desbetreffende buurt. Wat ook belangrijk is: Maak geen emotionele keuze. Het is beter om altijd objectief te blijven in het vastgoed.

Je hoeft geen miljonair te zijn

Waar veel mensen de fout in gaan is dat ze denken dat je om te kunnen investeren in vastgoed ongelofelijk veel geld op de bank moet hebben staan. Dit is echter niet waar. Investeren in vastgoed kan al met een relatief klein bedrag door het hefboomeffect. Het hefboom effect houdt in dat je geleend geld gebruikt om het verwachte rendement snel te verhogen. Hoeveel je kunt lenen hangt natuurlijk af van de mate waarin je de capaciteit hebt om de lening terug te kunnen betalen. Meestal kun je tot ongeveer 80% van je investering lenen bij de bank. Dit betekent dat je zelf 20% moet investeren. Dit ziet er als volgt uit:
Stel je wilt een investering doen van 250.000 euro in een project. Van deze 250.000 euro doe je zelf een investering van 60.000 euro. Daarnaast leen je 190.000 euro van de bank tegen een rente van 5%. Het rendement op dit project is 8%. Het eigen rendement is dan:
250.000 x 8% = 20.000 euro (dit is de opbrengst van het project).
190.000 x 5% = 9.500 euro (dit zijn de kosten van het geleende geld).
20.000 – 9.500 = 10.500 (de winst die overblijft).
Het rendement op je eigen geld is dan: 10.500/60.000 = 17,5%

Zorg voor voldoende kennis

Veel mensen die beginnen met beleggen in vastgoed doen dit zonder kennis of met erg weinig kennis. Hierdoor ga je veel fouten maken en geld verliezen. Het beste wat je kunt doen is eerst een investering in jezelf maken in de vorm van een cursus vastgoed. Hierdoor ben je beter voorbereid , maak je minder fouten en kun je het meeste halen uit de investering.