Het zijn twee begrippen die nogal eens voor verwarring zorgen. Veel mensen halen zakelijk krediet en zakelijk lening door elkaar. Natuurlijk lijken beide externe geldstromen waarover je rente betaalt op elkaar, maar er zijn wel degelijk de nodige verschillen. In dit artikel lees je alles over de verschillende tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet.

Om het geheel duidelijk te maken leggen we je eerst uit wat beide begrippen precies inhouden. Een zakelijk krediet is een potje geld dat altijd voor je klaarstaat. Tot een vast bedrag kun je dit opnemen een moment dat het jou uitkomt. Wat het mooie hieraan is: je betaalt alleen rente wanneer je daadwerkelijk gebruik maakt van het zakelijk krediet. Elke maand betaal je een gedeelte terug, dat je op elk gewenst moment weer kunt opnemen. Een zakelijke lening is een bedrag dat je in één keer ontvangt. Dit betaal je vervolgens terug in gelijke termijnen. Wanneer je een percentage eenmaal hebt afbetaald, kun je niet nogmaals opnemen.

Een andere verschil tussen beide financiering zit hem in het doel. Een zakelijke krediet is er voor bedoeld om tijdelijke tekorten aan liquide middelen op te vangen. Dit kan voorkomen wanneer je zelf rekeningen moet betalen, maar zelf te maken hebt met klanten die te laat of niet betalen. Maar ook voor het investeren in bijvoorbeeld marketingcampagnes, het aanvullen van de voorraad of onderhoud is het zakelijk krediet een ideale oplossing. Een zakelijke lening daarentegen is bedoeld voor het opvangen een grote uitgave. Dit zijn vaak eenmalige uitgaven, die vervolgens lange tijd meegaan. Hierbij kun je denken aan nieuwe machines, maar ook nieuwe bedrijfspanden of de inrichting van het huidige kantoor. Ook de uitgaven die nodig zijn voor nieuwe systemen kunnen worden opgevangen met een zakelijke lening.

Ook de looptijden van een zakelijk krediet en een zakelijke lening verschillen van elkaar. Een zakelijk krediet is gedurende een jaar beschikbaar. Na dit jaar kun je in aanmerking komen voor een nieuw krediet. Hierbij wordt je financiële situatie bekeken en eventueel het rentepercentage aangepast. Bij een zakelijke lening bepaal je zelf hoe lang je doet over het aflossen. Dit varieert bij de meeste bank tussen de 3 maanden en 5 jaar. Hoe korter de looptijd van de lening, hoe hoger het maandelijkse bedrag is dat je moet aflossen.