Heb je plannen om, vanwege het harde en kalkrijke water thuis of in je bedrijf, een waterontharder te kopen? Bijvoorbeeld een Nanofix – softwatersystems.nl? Belangrijk is om een aantal zaken in de gaten te houden wanneer je op zoek bent naar een geschikte waterontharder. In dit artikel leggen we uit wat de belangrijkste kenmerken zijn waar je bij de aankoop van een waterontharder op moet letten.

De capaciteit van de waterontharder

Een belangrijk punt van aandacht bij het kopen van een waterontharder, is de gewenste capaciteit van de waterontharder. Voor het bepalen van de juiste capaciteit is het nodig om te weten wat je jaarlijkse waterverbruik is. Als je niet weet hoeveel water je per jaar verbruikt, kun je ook afgaan op de indicatie die bij waterontharders standaard aangegeven wordt, namelijk of deze bedoeld is voor een huishouden van 1 of 2 personen, 3 tot 4 mensen of voor meer personen.

Een compact model of een ontharder met meerdere modules

Waterontharders zijn verkrijgbaar als één model, waarbij alle onderdelen in één behuizing zijn ondergebracht, maar ook als een systeem dat bestaat uit losstaande elementen. Beide modellen werken hetzelfde. Welk van de twee je moet kiezen, hangt vooral af van de plek waar de waterontharder komt. In kelders is een losstaande module vaak handiger. Met een losstaande ontharder kun je namelijk makkelijker het zout bijvullen. Op andere plekken is een compleet systeem meestal slimmer en praktischer.

Het verbruik van de waterontharder

Een aspect om goed op te letten is in de derde plaats het verbruik van de ontharder. Zowel het stroomverbruik als het zoutverbruik van waterontharders verschilt van model tot model. Omdat waterontharders 24 uur per dag in werking zijn, kun je met een zuinige ontharder veel geld besparen. Let hier dus goed op als je je op een waterontharder oriënteert!

Kwaliteit en efficiëntie

Ten slotte is het slim om te letten op de kwaliteit van de waterontharder. ER zijn diverse merken op de markt verkrijgbaar, maar niet elke merk en type werkt even efficiënt. Ga in elk geval voor een waterontharder met een goede reputatie. Goedkoop is vaak duurkoop!